Allianz Economic Research: Παγκόσμιες προοπτικές για το 2024

Ένα ακόμα σενάριο για την οικονομία και την ανάπτυξη παρουσιάζει σήμερα το Underwriter.gr, ανακαλώντας στις μνήμες μας την θέση του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Milton Friedman (1912 – 2006) : “Ο πληθωρισμός είναι μια μορφή φορολογίας που επιβάλλεται χωρίς νόμο”.

Το σενάριο της Allianz για την παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει μια μέτρια επέκταση +2,7% για το 2024-2025, η οποία είναι ελαφρώς μειωμένη από τo +2,8% του 2023. Οι προοπτικές δείχνουν σταθερή απόδοση από τις προηγμένες οικονομίες, με το ρυθμό ανάπτυξης να διατηρείται στο +1,6% το 2024, αλλά μια ελαφρά επιβράδυνση στο +4% για τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω της δυναμικής στην Ασία (εξαιρουμένης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και της Λατινικής Αμερικής.

Αλλαγές προς το καλύτερο προβλέπεται να υπάρξουν, όχι όμως ανεμπόδιστα

 Μια αξιοσημείωτη μείωση του χάσματος οικονομικής απόδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με άλλα λόγια μία σύγκλιση στην οικονομία αναμένεται να υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μετά.

Ανάκαμψη συναλλαγών: Θα είναι μία ακολουθία αργών κινήσεων

Το παγκόσμιο εμπόριο εξέρχεται της φάσης ύφεσης, με προβλεπόμενη άνοδο των αγαθών και των  υπηρεσιών κατά +3,0%, σε όρους όγκου για το 2024 και μια ελαφρά άνοδο στο +3,1% το 2025. Ωστόσο, η υπέρ-κάλυψη αποθεμάτων περιορίζει αυτήν την ανάκαμψη, λειτουργώντας ως τροχοπέδη τόσο στις εταιρικές επενδύσεις όσο και στις εμπορικές ροές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστίθενται και οι γεωπολιτικές εντάσεις ανεβάζοντας το επίπεδο πολυπλοκότητας.

Ο άξονας των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια πρόκειται να πάρουν αποφάσεις στα μέσα του 2024, στρεφόμενες προς τη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προβλέπει μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναμένεται να ξεκινήσει τις μειώσεις ακόμη νωρίτερα. Αυτή η μετατόπιση των κεντρικών τραπεζών αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής, δυνητικά μετριάζοντας ορισμένες οικονομικές πιέσεις, ενώ επηρεάζει επίσης τη δυναμική των νομισμάτων, ιδίως την απόδοση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Δυναμική της αγοράς: Προβλέποντας την επόμενη ημέρα

Προσδοκώντας την αλλαγή της πολιτικής των τραπεζών το 2024, οι αγορές σταθερού εισοδήματος και μετοχών επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι συνθήκες παραμένουν τεταμένες, με τα επιτόκια να αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σειρά από προκλήσεις και κυρίως της υποχώρησης της ζήτησης των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μία αύξηση +9% στις παγκόσμιες επιχειρηματικές αφερεγγυότητες για το 2024, δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που λειτουργούν με υψηλή μόχλευση. Ωστόσο, στα θετικά του σεναρίου είναι ότι τα χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον υποδηλώνουν ότι οι αποπληρωμές του εταιρικού χρέους θα γίνουν πιο εύκολα.

Πληθωρισμός: Σταθερός ανταγωνιστής

Ο πληθωρισμός, σαν ένας επίμονος ανταγωνιστής στην ιστορία μας, συνεχίζει να προκαλεί τις οικονομίες, ιδιαίτερα μέσω των τιμών των υπηρεσιών. Ωστόσο, θα υπάρξει μια ανατροπή καθώς εμφανίζονται αποπληθωριστικές τάσεις, που υπόσχονται κάποια ανακούφιση μέχρι τα μέσα του 2024.

Το κλείσιμο της αυλαίας . Πορεία προς τα μπρος

Καθώς ο χρόνος περνά, είναι σαφές ότι η πορεία της οικονομίας θα οδεύσει προς τα μπρος, με πολλές δυνατότητες και πολλές προσκλήσεις.  Οι άξονες πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η ανάκαμψη του εμπορίου και η προσαρμογή των επιχειρήσεων είναι βασικά θέματα που θα διαμορφώσουν την ιστορία της οικονομίας. Ενώ η αβεβαιότητα θα παραμένει, η κατανόηση των κύριων θεμάτων και προβλημάτων μπορεί να προσφέρει σαφήνεια και εικόνα για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον.


underwriter.gr